Det Franska köket
Söndag morgon, vaknar jag vid nio och drar upp rullgardinen, det är grått ute. Jag går ut i köket och brygger massor av kaffe med mjölk , sen tar jag en stor kopp med mig tillbaka till sängen, jag grabbar också tag i en nyinköpt kokbok från bok rean.
Det svämmar över av kokböcker i affärerna, så det är svårt att få tag i något bra. Men den här är annorlunda.
med fina bilder och bra recept som ger inspiration till matlagning.
och billig finns på Willys för 69 kronor.
Jag läser runt bland fransk romantiska bondkök , vitlökar, olivoljor och grönsaker
Bacon Lamm Grädde Spenatgnocchi
Jag fastnar för ett recept på tillagad tupp som tillhör raden av franska recept som inte tillagas så ofta längre,
sen tänker jag på en historia som jag fått berättad för mig när jag var barn.
När min mamma var liten så bodde hon hos sin moster och morbror på Landet på Sommaren.
Hon bodde mitt inne i stan annars så det var skönt för henne att få lite frisk luft och få leka med alla djuren.
En sommar så fick hon en egen tupp som var blind att leka med, och sen när sommaren var slut så slaktades tuppen och mamma tog hem den till stan och åt upp den.
När vi barn fick höra den historien grät vi och hon fick säga att det naturligtvis inte var sant .
Coq au vin
1 Kyckling eller tupp(Om du får tag i någon, lycka till!)
5 dl rödvin
1 msk olivolja
150 g bacon tärningar
12 små charlottenlökar
200 g små champinjoner (plocka dem inte själv)
1 vitlöksklyfta
3 msk vetemjöl
3 dl kycklingbuljong
2 lagerblad
2 timjankvistar, 1 knippe persilja
havssalt, nymald svartpeppar
Det här är en mycket gammal rätt som skapats av Julius Caesar.
En grupp galler hade blivit instängda av en av Ceasars garnisoner. För att visa att de hade mycket att äta, sände gallerna en gammal tupp till fienden med ett meddelande runt halsen där det stod "Bon appêtit!"
Caesar inbjöd snabbt ledarna för gallerna till middag vid vilken han serverade tuppen (perfekt tillagad med vin och örtkryddor)
och lovade att om gallerna gav upp skulle han inte bara ge dem livet utan receptet också.
Hedemora Höns förståss....
Det svämmar över av kokböcker i affärerna, så det är svårt att få tag i något bra. Men den här är annorlunda.
med fina bilder och bra recept som ger inspiration till matlagning.
och billig finns på Willys för 69 kronor.
Jag läser runt bland fransk romantiska bondkök , vitlökar, olivoljor och grönsaker
Bacon Lamm Grädde Spenatgnocchi
Jag fastnar för ett recept på tillagad tupp som tillhör raden av franska recept som inte tillagas så ofta längre,
sen tänker jag på en historia som jag fått berättad för mig när jag var barn.
När min mamma var liten så bodde hon hos sin moster och morbror på Landet på Sommaren.
Hon bodde mitt inne i stan annars så det var skönt för henne att få lite frisk luft och få leka med alla djuren.
En sommar så fick hon en egen tupp som var blind att leka med, och sen när sommaren var slut så slaktades tuppen och mamma tog hem den till stan och åt upp den.
När vi barn fick höra den historien grät vi och hon fick säga att det naturligtvis inte var sant .
Coq au vin
1 Kyckling eller tupp(Om du får tag i någon, lycka till!)
5 dl rödvin
1 msk olivolja
150 g bacon tärningar
12 små charlottenlökar
200 g små champinjoner (plocka dem inte själv)
1 vitlöksklyfta
3 msk vetemjöl
3 dl kycklingbuljong
2 lagerblad
2 timjankvistar, 1 knippe persilja
havssalt, nymald svartpeppar
Det här är en mycket gammal rätt som skapats av Julius Caesar.
En grupp galler hade blivit instängda av en av Ceasars garnisoner. För att visa att de hade mycket att äta, sände gallerna en gammal tupp till fienden med ett meddelande runt halsen där det stod "Bon appêtit!"
Caesar inbjöd snabbt ledarna för gallerna till middag vid vilken han serverade tuppen (perfekt tillagad med vin och örtkryddor)
och lovade att om gallerna gav upp skulle han inte bara ge dem livet utan receptet också.
Hedemora Höns förståss....
Tuppen är en gammal sinnebild för ljuset, elden och stridslust. Framför allt är han fiende till de mörka makterna.
Inom den nordiska mytologin satt det en guldfjädrad tupp högst upp i världsträdets topp, han skall väcka alla i Valhall vid Ragnarök, det är också då som fänrisulven kommer loss och ormen som ligger ringlad runt hela midgård vaknar.
I stora delar av Europa var det vanligt att man letade efter drunknade med hjälp av tuppar. Man rodde ut på vattnet med en tupp i båten och när båten befinner sig över den döda kroppen skulle tuppen ha börjat gala.
Tuppblod var även en vanlig folklig medicin mot epilepsi.
Litteratur: Eric Rasmusson: Kuckeliku! berättelser om en galning i dikt och verklighet. 1990.
Kommentarer
Trackback