It's raining cats and dogs or frogs?

Regnet det bara öser ner och jag blir våt om både skor och strumpor. Om någon har missat det så vill jag bara tala om att här regnar det . Det har regnat oavbrutet i nästan en vecka.


I dag finns det så mycket hårda ytor som gator och torg där regnvatten snabbt rinner bort, istället för att sugas upp av marken. Detta gör att sjöar och vattendrag snabbt får stora mängder vatten, varpå risken för  översvämningar ökar. Överbefolkning är också en orsak till översvämning. 

Jag visste väl att Dalarna var överbefolkat....



Av Grodor som storm trivs och man kan knappt gå utan för dörren så kliver man på dem... så läskigt


I början av Juni 2009 regnade det grodor över Japan. Visserligen grodyngel, men ändå. En man som hamnade i grodskuren berättar fhur han hörde ett ovanligt ljud från en parkeringsplats i staden. När han gick dit hittade han över 100 grodyngel fastsmetade på ett antal bilar. Ynglen verkade ha fallit från skyn inom ett begränsat område. Två dygn senare var det dags för ännu en skur, den här gången i staden Hakusan i samma kommun.

Regn av 
vattenlevande djur tillhör inte vanligheterna men inträffar ändå med en viss regelbundenhet över hela jorden.   

Ezra Willburn hade sin bondgård  utanför Muncie i Indiana. När det oväntat började falla grodor från skyn.  Ezra och hans son kunde knappt tro sina ögon. Himlen var klarblå och det enda som föll var grodor.  Regnet upphörde efter fem minuter. Ezra plockade fram en hink och började plocka grodor så fort han kunde och senare samma kväll bjöd han sina grannar på grodlårsfest.

Men också fåglar kan lite oväntat dyka upp på marken men alla är döda redan före nedslaget. Det lite lustiga är att det rör sig om en mängd olika fågelarter.  

Det finns gott om andra ovanliga djur och föremål som kan ramla ner från himlen. Men om vi håller oss till fiskar, grodor och grodyngel så är den vanligaste teorin att dessa skulle ha sugits upp av tromber som sedan fört med sig djuren flera mil från sin ordinarie boplats.

Men Tromber är inte den optimala lösningen. Fisk- och grodregnen inträffar ofta utan att någon tromb funnits i närheten. Starka vindar är mera troliga även om det är svårt att förstå hur de skulle kunna föra med sig ett stort antal fiskar upp från sjöar och vattendrag för att sedan ta dem med kilometervis eller mer.

Frågorna är fortfarande fler än svaren. För även om det säkert finns en naturlig förklaring till fenomenet så väntar den ännu på rätt vetenskapsman till att plocka fram den.

Se hela bilden http://animals.howstuffworks.com/amphibians/frog.htm
Men nu är det dags att presentera ett recept på grodlår.  Grodlår är inte bara gott utan dessutom nyttigt. Så länge de stackars kräken slipper sluta sina dagar i frityrsmet eller dränkta i vitlökssmör, vill säga. Det här receptet är mycket lättlagat, det enda knepiga är att hitta en bra asiatisk butik som säljer både frysta grodlår och fräsha örter. 

Grodlår som i Chiang mai
400 g frysta grodlår, tinade
1 litet knippe thailändsk basilika
4 stora klyftor vitlök
3 röda thaichili ca 5 cm långa
1 stång citrongräs
1 msk grovriven färsk ingefära
1/2 dl vietnamiesisk fisksås
1/2 dl ljus soja (eller japansk)
1/2 tsk salt
2 tsk brun farin
ca 2 msk rapsolja till stekning

1. Dela grodlåren. skär bort fötterna om ni är känsliga för sådant. Repa bladen av basilikan. Skär de spädaste halvan av stjälkarna och spar tillsammans med de hela bladen. Kärna ur chilin. Finhacka vitlök, chili, citrongräs och basilikastjälkar. Blanda alla ingredienser. Låt marinera i kyl i minst två timmar. Ställ fram en kvart före tillagning.
2. Hetta upp rapsolja i en teflonpanna. Fiska upp hälften av grodlåren och låt rinna av. Bryn dem på mycket hög värme ett par minuter. Blanda ner hälften av marinaden och basilikabladen efter ett par minuter. Rör om så att det inte bränns. Slå på en skvätt vatten om det börjar se mörkt ut i pannan. Låt puttra tills innertemperaturen är 60° eller köttet är vitt ända in till benet.
3. Lägg grodlåren åt sidan och torka ur pannan. Upprepa med resten av grodlåren. Serveras varma eller kalla.


Kommentarer
Postat av: tetta

Det här är verkligen ett recept för familjen Eskebaek. Mycket enklare än att tillreda Sniglar. Jag ser fram emot ett provsmak nästa gång jag är i Juniskär och som sgt glöm inte de färska örtkryddorna

2009-07-13 @ 09:04:52
Postat av: Fam Eskebaek

Tyvärr vi är mätta resten av sommaren......

2009-07-13 @ 14:54:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0